Ademhalen doen we automatisch. Zonder adem te halen gaan we immers dood. Maar ademen we ook goed (genoeg)? Interessant genoeg zijn de meeste mensen zich nog wel enigszins bewust van wat ze eten en drinken op een dag maar aandacht voor de ademhaling lijkt er nauwelijks te zijn. Terwijl je een paar weken zonder eten kunt en een paar dagen zonder drinken maar zonder adem te halen overleef je maar een paar minuten. Best belangrijk dus!

En is het dan niet voldoende als je automatisch in- en weer uitademt? Nou niet echt. De manier waarop en de snelheid waarmee je adem haalt, is een indicatie voor jouw brein wat voor activiteit jouw lichaam uitvoert. Tegenwoordig ademen veel mensen achter hun bureau zo snel (door stress, werkdruk, adrenaline) dat hun brein denkt dat ze een marathon aan het lopen zijn. Erger nog: niet alleen jouw brein denkt dat je een marathon loopt, jouw lichaam reageert ook alsof je een marathon loopt waardoor je (veel) meer energie verbruikt dan nodig. Hoe kun je hier dan iets aan doen? Eigenlijk is het vrij simpel om met ademhalingsoefeningen op te lossen. De eerste stap is bewust worden van de mogelijkheid dat je te snel of te diep ademt. Als je rustig in een stoel zit zou je ongeveer 6 keer in een minuut adem moeten halen. Checkt dit eens bij jezelf en doe vervolgens dagelijks wat ademhalingsoefeningen.

Een simpele oefening waar ik veel aan heb, komt uit het boek sportrusten voor hardlopers:
Adem in door je neus en adem uit door je neus zonder bewust je ademhaling te sturen. Na de uitademing wacht je tot je de behoefte voelt om weer in te ademen. Ga dus niet je adem inhouden. Herhaal dit zo’n 10 minuten lang en je zult daarna ook rustiger ademen. Voel je je weer gestresst of moe? Herhaal de oefening dan.

Een andere oefening die ik eens op internet tegenkwam:
Deze oefening wordt ook wel 4-7-8 ademhaling genoemd. Je ademt in 4 tellen in, dan hou je je adem 7 tellen vast en adem je in 8 tellen uit. Zelf hou ik niet zo van mijn adem inhouden dus mijn voorkeur gaat uit naar de eerste oefening maar ieder mens is weer anders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>