Ik heb al eens geschreven dat wat mij betreft gezonde voeding bestaat uit het eten van onbewerkt voedsel en zo min mogelijk suiker. Ik heb nog nooit een onderzoek gelezen waaruit bleek dat suiker een positief effect heeft op jouw lichaam. Behalve dan dat je brein een positieve prikkel krijgt waardoor je meer suiker wilt eten en uiteindelijk een suikerverslaving kunt krijgen. Maar hoe zit het met al die andere suikervervangers die in veel recepten opduiken? Is dat nu echt zoveel beter en kun je dan toch dagelijks een koekje of iets anders zoets eten? Of toch beter al het zoetwaar alleen bij speciale gelegenheden eten en dan geen rekening houden met of er tafelsuiker, ahornsiroop, honing, gedroogd fruit, etc. gebruikt is?

Waarom ook alweer geen suiker?

Suiker heeft een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Het zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt waardoor je alvleesklier insuline aan gaat moeken zodat jouw cellen de glucose uit het bloed op kunnen nemen. Als jouw bloedsuikerspiegel heel snel stijgt, gaat jouw alvleesklier ook heel snel en veel insuline aanmaken. Vaak wordt er dan teveel insuline aangemaakt waardoor jouw lichaam gaat vragen om meer glucose. Je krijgt dus weer een hongersignaal doorgestuurd en gaat eten terwijl daar geen noodzaak voor is. Zo krijg je meer voedsel binnen dan nodig. Daarnaast heb je maar een bepaalde hoeveelheid glucose nodig als energie voor jouw cellen. Het teveel aan suiker wordt door jouw lichaam opgeslagen als vet. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht. Door het eten van (veel) suiker krijg je een hongersignaal waardoor je meer eet. Als je dan weer voor iets zoets kiest, blijft je lichaam hongersignalen geven waardoor je teveel eet. Alle voeding die je teveel eet, wordt als vet opgeslagen waardoor je dikker en dikker wordt. Het continu aanmaken van insuline door jouw lichaam kan er ook voor zorgen dat jouw cellen ongevoelig(er) worden voor insuline. Hierdoor moet jouw alvleesklier nog meer insuline aanmaken om de cellen de glucose uit het bloed toch op te laten nemen waardoor de kans dat de cellen steeds minder goed reageren op insuline toeneemt. Uiteindelijk lijdt dit tot diabetes mellitus (type 2).

Teveel is nooit goed

Aangezien een teveel aan suiker altijd als vet wordt opgeslagen is de eerste conclusie dat (te) veel suiker (of andere koolhydraten) nooit goed is. Beperking van jouw suikerinname is alleen daarom al goed!

Belangrijke waarden

Bij het kijken naar de invloed van suiker en andere zoetstoffen op jouw lichaam is het dus van belang om te kijken naar het effect op jouw bloedsuikerspiegel. Hoe minder groot het effect is op jouw bloedsuikerspiegel, hoe kleiner de kans dat je teveel insuline aanmaakt, teveel gaat eten en (een voorstadium van) diabetes zult ontwikkelen. Om te meten wat het effect op jouw bloedsuikerspiegel is zijn er een aantal waarden bepaald. De eerste is de glycemische index (GI) van een voedingsmiddel. Deze waarde geeft aan hoe snel een voedingsmiddel wordt opgenomen in ons bloed vergeleken met pure glucose. De waarde van glucose is bepaald op 100. Alle voedingsmiddelen met een GI boven de 100 worden sneller in het bloed opgenomen dan glucose en alle voedingsmiddelen onder de 100 trager. Naast de snelheid waarmee suikers uit een bepaald voedingsmiddel worden opgenomen, wordt ook gekeken naar de hoeveelheid suikers die een bepaald voedingsmiddel bevat. Dit wordt uitgedrukt als glycemische lading (GL). Bij de GL wordt gekeken naar het percentage suikers per 100 gram van het voedingsmiddel dat in het bloed terecht komt. Voedingsmiddelen met een hoge glycenische lading en/of glycemische index worden ook wel snelle koolhydraten genoemd.

Suiker en andere zoetstoffen vergeleken

Van een aantal zoetstoffen heb ik de GI en GL opgezocht om te kijken of daaruit af te leiden valt dat het ene zoetmiddel gezonder zou zijn dan het andere. Je kun in ieder geval zien dat de glycemische index van alle producten onder die van tafelsuiker blijven maar dat bij de glycemische lading alleen bij kokosbloesemsuiker het geval is. Voorlopige conclusie is dat als je suiker wilt vervangen dat je dan het beste kokosbloesemsuiker kunt gebruiken.

Tabel GL en GI zoetstoffen

Helaas kon ik niet van alle gewenste producten de bijbehorende GI en GL vinden. Wat ik wel heb gevonden op de website van The University of Sydney is de methode waarop de GI en vervolgens de GL berekend wordt. Hoewel dit natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek is, lijkt het mij leuk om deze methode bij mezelf uit te proberen. Ik heb gelijk een glucosemeter besteld en begin binnenkort met mijn metingen. Volg mijn blog voor de uitkomsten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>