Nu ik me bezighoud met gezond eten en leven, krijg ik vaker de vraag of ik mensen ook help bij het afvallen. Mijn antwoord is meestal iets in de trant van: niet per sé. Ik help mensen om gezonder te gaan eten. Afvallen is daarbij een neveneffect maar geen doel op zich. Ik erger mij er altijd aan dat het bij diëten altijd om calorieën en kilo’s gaat terwijl gezond eten voor mij over fitheid en uitstraling gaat.

Ten eerste stoor ik me aan het idee dat calorieën uit verschillende voedingsstoffen gelijk zouden zijn. Alsof er in je lichaam hetzelfde gebeurt als je 100 calorieën aan chocolade eet of 100 calorieën aan wortels. Een calorie is een maat voor de potentiële energie die een voedingsmiddel bevat en zegt verder niets over of die energie heel snel aan jouw lichaam wordt afgegeven of juist langzaam. Het zegt ook niets over de voedingswaarde van een product, of het veel vitaminen, mineralen of vezels bevat.  Zoals een auto benzine verbrandt om energie te krijgen en in beweging te komen, zo verbrandt ons lichaam voeding, wat ons energie oplevert. Calorieën zijn dus geen voedingsstof maar een maat voor de hoeveelheid energie die vrijkomt als we voedingsstoffen verbranden.

Een vergelijkbare denkfout zie ik bij het bijhouden van het aantal kilo’s dat je weegt. Alsof slanke mensen per definitie gezond zijn. Ik kan niet ontkennen dat gewicht en gezondheid samenhangen maar van crashdieëten, pillen en shakes wordt naar mijn idee niemand gezonder (of vrolijker).

Tot slot vind ik de negatieve focus op voeding vanuit de gedachte dat je moet afvallen niet erg motiverend. Als je continu denkt aan alles wat je niet meer mag eten, wil je dat juist eten en kost het jou veel zelfdiscipline om niet aan die impulsen toe te geven. De keren dat je dan toch bezwijkt voor dat lekkere toetje of stukje taart, geniet je er waarschijnlijk ook minder van omdat je het met een schuldgevoel zit te eten.

Ik zou het liever omdraaien en proberen te denken vanuit gezondheid. Wat zijn de voedingsmiddelen waar ik mijn lichaam een plezier mee doe? Hoe kan ik die lekker klaarmaken zodat gezond eten ook echt genieten is? Want dat staat bij mij toch wel bovenaan. Genieten van gezond eten maar ook van de ongezonde uitzonderingen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>