Hoewel ik in 2002 mijn eerste yogales volgde, ben ik pas sinds een jaar echt een geregelde beoefenaar. Ik heb zo’n abonnement waarmee ik ongeveer op elk tijdstip van de dag wel een les kan volgen. Dat maakt het voor mij echt makkelijk om de lessen te blijven volgen. Mijn favoriet is de ashtanga yoga omdat de houdingen iedere les hetzelfde zijn. Ik kom daardoor makkelijker in een flow terecht waarbij ik niet meer hoef te kijken wat de volgende houding is omdat dat altijd hetzelfde is. Hierdoor heb ik meer aandacht voor mijn ademhaling en lichaam. Ik vind het ontzettend leuk om te merken dat ik iedere week houdingen makkelijker vind of verder in de houding kan komen. Soms valt het ook weleens tegen maar dat is dan ook weer een mooie les dat niets vanzelfsprekend is :) Uiteindelijk gaat het bij yoga niet om hoe goed je de houdingen kunt uitvoeren maar meer om de kwaliteit van je ademhaling (zo laat ik mij steeds vertellen) toch geniet ik enorm van de fysieke uitdaging van met name ashtanga yoga. Dan maar geen perfecte yogi zonder ego 😉

Naast het fysieke hecht ik ook zeker waarde aan de ademhaling. Wat ik vooral merk is dat ik de neiging heb om te stoppen met ademhalen als ik de oefening zwaar vind (bijvoorbeeld navasana oftewel boothouding) of mijn lichaam / organen een beetje in de verdrukking komen (bijvoorbeeld marichyasana oftewel strikhouding). Waar het bij de boothouding meer een kwestie is van bewust worden dat je ook moet blijven ademhalen kost het me juist bij de strikhouding echt moeite om adem te halen ook al denk ik er wel aan. Je zit dan zo gedraaid dat ik de lucht als het ware door mijn lichaam heen moet persen. Bij mij komt dan altijd het beeld op dat als ik de lucht in deze houding naar mijn cellen geperst krijg, ik gelijk blokkades uit de weg duw. Eenmaal uit de houding voelt dat heerlijk vrij en alsof mijn lichaam van binnen is schoongespoeld zodat mijn adem beter stroomt. Op mijn fiets naar huis zweef ik dan ook bijna door de lucht :) Ik kan het iedereen aanraden en de meeste yogascholen geven gratis proeflessen dus waarom zou JIJ het niet eens proberen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>