Ik wil jou graag helpen bij het behalen van jouw gezondheidsdoelen. Dat wil ik doen door gezond leven zo makkelijk mogelijk te maken. En daarbij heb ik het vooral over praktische tools die jou kunnen helpen. Binnenkort lanceer ik dan ook mijn nieuwste tool: MijnMaaltijdplanner. Daarover hou ik je op de hoogte.

Maar nu wil ik het hebben over gezonde voeding. In mijn ogen wordt daar namelijk veel te moeilijk over gedaan. Het zou best zo kunnen zijn dat er allerlei heilzame stoffen in gojibessen en andere superfoods zitten maar moet daar de focus op liggen of zijn dat details? Ik denk persoonlijk het laatste. Als je kijkt naar de toename van chronische ziekten (en vooral ook de steeds jongere leeftijd waarop mensen hiermee te maken krijgen) en het aantal mensen met overgewicht dan moet je de oorzaak zoeken bij wat er nu anders is dan voorheen. Eten we nu substantieel minder superfoods dan 50 jaar geleden? Volgens mij niet! Eten we nu substantieel meer kant en klaar gerechten en minder verse producten? Volgens mij wel! Waarom zou je je dan focussen op details zoals bepaalde moeilijk te verkrijgen of dure ingrediënten terwijl dat niet de oorzaak van het probleem is. De consequenties van het eten van (sterk) bewerkt voedsel kunnen niet gecompenseerd worden met het eten van wat exotische ingrediënten waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven.

Wat zou je dan wel moeten doen? Volgens mij zijn er twee dingen die in de afgelopen 50 jaar significant zijn toegenomen: de inname van suiker en het eten van bewerkt voedsel. Wat raad ik je dus aan als je gezonder wilt gaan eten? Eet meer verse ingrediënten zoals groente en fruit en laat de kant en klaar maaltijden staan. Eet minder suiker en daarmee bedoel ik ook producten die met iets anders dan suiker gezoet zijn (ingedikt vruchtensap, stroop etc.). En vergeet ook niet om op te letten op wat je aan suiker opdrinkt in vruchtensappen en frisdrank. Een derde punt waar ik veel heil in zie is het uitsluitend eten van biologisch vlees. Zo zul je ten eerste waarschijnlijk minder vlees eten omdat het een stuk duurder is en ten tweede geen vlees eten waar restanten antibiotica, groeihormonen etc. in zitten.

Mijn advies is dus:

  1. Eet verse groente en fruit in plaats van bewerkt voedsel
  2. Eet en drink! minder suiker en andere zoetstoffen
  3. Eet uitsluitend biologisch vlees

Doe je deze 3 dingen en wil je dan jouw eetgewoonten verder finetunen? Dan zijn er talloze blogs die je vertellen over welke interessante exotische producten er allemaal zijn die je net een tikkeltje meer energie geven of vol met antioxidanten zitten. In de tussentijd hou ik me liever bezig met gezondheid in de bredere zin van het woord en zou ik je willen inspireren om ook eens na te gaan hoe het met jouw emotionele, mentale en of spirituele gezondheid staat.

Wat jij onder gezond leven verstaat kun je helemaal zelf invullen. Maar ik hoop je met mijn blogs en via mijn nieuwsbrief (schrijf je in via de inschrijfbutton in de rechterkolom als je dat nog niet gedaan hebt ;)) te inspireren om over onderwerpen na te denken waar je misschien in eerste instantie helemaal niet aan denkt. Ben je er nog niet helemaal uit wat je onder gezondheid verstaat of wil je eens kijken welke andere ideeën er zijn over gezond leven, lees dan 3 vragen die iedereen, die gezond(er) wil gaan leven, zou moeten beantwoorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>